Hajdúszoboszló op de Hongaarse Puszta

Hajdúszoboszló op de Hongaarse Puszta

Een waar mekka voor reumapatiënten sinds er op 1100 meter diepte thermaal water van 75° C wordt opgepompt. Na een kuur van twee tot drie weken kan er een aanzienlijke verbetering worden bereikt. Het gaat hier dan vooral om spier- en gewrichtsklachten, gynaecologische en dermatologische aandoeningen. Klik hier voor de indicaties en contra-indicaties. Een kuur kan gevolgd worden in de HungaroSPA of in een van de wellnesshotels. Naast medische kuren en behandelingen worden er ook ontspannende (o.a. anti-stress) en preventieve kuren en wellnessbehandelingen aangeboden. Met de mogelijkheden van de omgeving is Hajdúszoboszló dan ook een bestemming voor iedereen. 

HungaroSPA

De HungaroSPA is een van de grootste spacomplexen in Europa met verschillende thermale baden, binnen en buiten, en met verschillende temperaturen. Het thermale water bevat onder meer zout, jodium, magnesium en sporenelementen en vormt de basis van de therapieën. Na een medische intake wordt een programma samengesteld met kuurbaden en behandelingen. Behandelingen bestaan onder meer uit hydro-, fysio-, electro-, ultrasound- en lichttherapiebehandelingen maar ook uit massages en fitness. Voor een optimaal resultaat wordt een verblijf van minimaal 2 weken geadviseerd.

Meer dan alleen thermaalwater

De HungaroSPA biedt naast de traditionele behandelingen zoals hierboven beschreven ook bijzondere behandelingen. Voor degenen met hart- en circulatieproblemen zijn er CO2-cabines en bij klachten aan de wervelkolom, waaronder hernia, de zogenaamde weight baths. Met gewichten aan de enkels ‘hang’ je als het ware in het thermale water gedurende 20 minuten. Velen hebben baat bij deze Hongaarse uitvinding.

Het thermale water wordt ook verwerkt in de heilzame modder dat toegepast wordt in pakkingen. Naast deze modderbehandelingen kunnen de gasten ook een cryo sauna ervaren voor een sneller herstel. Sportbeoefenaars gebruiken de cryo sauna om het herstel te versnellen maar ook bij klachten zoals reumatische artritis worden goede resultaten behaald. 

HungaroSPA, voor de hele familie

Buiten de zomermaanden is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers aan de hoge kant maar vanaf mei tot eind september zie je veel families. Het Mediterrane strand en Aquapark is dan geopend met faciliteiten voor elke leeftijd zoals 13 zwembaden en spectaculaire glijbanen.

Het overdekte Aqua-Palace is het gehele jaar geopend en biedt wellnessfaciliteiten voor elke leeftijd. Met 20 verschillende baden, speel- en zwemfaciliteiten voor kinderen en een saunawereld met verschillende sauna’s, stoombaden en zoutkamer is Aqua-Palace een wellnesswalhalla voor de hele familie. Shiatsu, Thaise en Zweedse massages kan je hier ook ervaren.

Hajdúszoboszló en omgeving

Het symbool van Hajdúszoboszló is het Bell-House in het St. Istvan park. Omringd door de 50 klokken en 11 pilaren, elk met hun eigen betekenis, symboliseren de vier pilaren de vier jaargetijden. Het park ligt tussen de HungaroSPA en de hoofdstraat met winkels, gezellige terrasjes en restaurants met Hongaarse en internationale gerechten. Gulash moet zeker een keer op het menu staan bij een bezoek aan Hongarije en dat geldt ook voor de nationale drank Palinka en de wijnen uit de Tokaj. Een bezoek aan Hajdúszoboszló is zeker te combineren met een tour door het wijngebied van de Tokaj dat op circa 1,5 tot 2 uur rijden, ligt. 

Debrecen

Op ongeveer 30 minuten ligt de universiteitsstad Debrecen, de 2e stad van Hongarije. Debrecen is een levendige stad met gezellige cafeetjes, bistro’s en terrassen en vanaf de toren van de Grote Kerk heb je een prachtig uitzicht over de stad. Achter de kerk is een bijzonder gedenkteken, namelijk voor Michiel de Ruyter. Dit ter ere van het vrijkopen van een groep Hongaarse predikanten die veroordeeld waren om hun geloof.

Zeker de moeite waard is een bezoek aan het nationaal park Hortobágy, Unesco natuurerfgoed. Op de droge vlakten van dit nationale park zie je onder meer paarden, buffels maar ook het grijze rund, het rackaschaap met de karakteristieke gekrulde horens en het mangalica-varken. Tijdens een tocht in een safaribus zie je de kuddes en de kleine dierentuin geeft een overzicht van de dieren op de Puszta; van wolven en vossen tot pelikanen en paarden. Op de Puszta zie je af en toe nog een herder maar helaas niet meer de traditionele csikós in hun blauwe tenue met zwarte hoed. De csikós zijn wel te bewonderen tijdens speciale shows en festivals. Lees meer over Debrecen en de Puszta …

Overnachten in Hajdúszoboszló

Op het terrein van de HungaroSpa ligt het  thermaalhotel en zelfs een camping.

Het thermale water wordt niet alleen gebruikt in de HungaroSPA maar ook in de wellnesscentra van de hotels. Hunguest Hotel Béke biedt het grootste wellnesscentrum met diverse binnen- en buitenbaden (ook met thermaal water), sauna’s en behandelingen. Ook voor kuren onder medische begeleiding. Het centrum is gespecialiseerd in cardio en reuma.

Hotel Délibáb biedt ook een prachtig wellnesscentrum en Thermal Spa met 2 thermale baden (32-34°C en 36-38°C), belevenisbad met stromingskanaal, Finse sauna, biosauna, stoomcabine, relaxlounge met zoutstenen, duikbassin en fitnessruimte. Meer info over de kuren …Booking.com