Wellness en kuren aan het Balatonmeer

Wellness en kuren aan het Balatonmeer

Hongarije is terecht beroemd vanwege zijn kuuroorden en warmwaterbronnen. Of het nu gaat om de vele heilzame baden die u praktisch overal in het land uitnodigen om te komen kuren of om de prachtige art nouveau paleisjes verspreid door Budapest; de kracht en de ontspanning van het warme water staan tot ieders beschikking. Waar kunt u beter mijmeren over het leven dan in het zachte, luxueuze water van een kuuroord?

In het westen van het land zijn het vooral de kuuroorden in de buurt van het Balatonmeer die de meeste gasten aantrekken. Het Balatonmeer is een geliefde vakantiebestemming met de stranden aan de zuidoever en de bergachtige noordoever. Het meer staat ook bekend om zijn heerlijke wijnen, zowel witte als rode. Bijzondere wijnen die regelmatig worden bekroond en op de kaart van sterrenrestaurants staan. Heerlijk bij de snoekbaars uit het Balatonmeer!

Deze regio is een prima bestemming voor een wellnessbreak met bezienswaardigheden zoals de abdij van Tihany, het Festetics Kasteel, Balaton Uplands National Park, de grotten van Tapolca en het kratermeer van Héviz.


Kuuroorden aan het Balatonmeer

Balatonfüred is het oudste kuur- en vakantieoord van Hongarije. Al driehonderd jaar lang worden hier hartpatiënten behandeld met behulp van zuurhoudend water en wordt het bronwater aangeraden bij behandelingen tegen suikerziekte en spijsverteringsstoornissen. Het drinkwater kan worden geproefd in de drinkhal Lajos Kossuth.

In Hévíz bevindt zich het grootste warmwatermeer ter wereld waarin ook gebaad kan worden. Per seconde stroomt hier 420 liter licht radioactief, zwavelhoudend en mineraalrijk water van 36 graden naar de oppervlakte. Zelfs in de winter zakt de temperatuur niet onder de 26 graden.

De geneeskrachtige modder van het meer wordt gebruikt tegen ontstekings- en gewrichtsziekten. Het water is vooral bekend als remedie tegen reumatische aandoeningen. Dit prachtige meer, gedeeltelijk bedekt met Indische rode waterlelies, ligt in een dal met micro-klimaat: een openluchtbad in de winter is hier dan ook niet alleen mogelijk, maar ook zalig. Ook voor een drinkkuur is het water uitermate geschikt. Deze kuren worden uiteraard onder medisch toezicht verricht in het Reumatologisch en Revalidatieziekenhuis. Voor een kuur is een voorafgaand medisch onderzoek wel aan te raden. De modder op de bodem van het meer is geneeskrachtig en wordt ook voor deze doeleinden gebruikt.

Eén van de jongere kuuroorden van Hongarije is Zalakaros, waar uit 2300 meter diepte thermaalwater van 96 graden naar boven komt. Mensen met reumatische aandoeningen, met klachten aan het bewegingsapparaat of het zenuwstelsel en patiënten met chronische gynaecologische klachten vinden hier verlichting. Het nieuwste van de twaalf kuurbaden is het bad, waarin voor de massages gebruik wordt gemaakt van de kracht van het water. Rond het thermaalbad vindt u mooie parken voor een wandeling.

Aanbod

Verblijf in een van de wellnesshotels aan het Balatonmeer zoals Ensana Thermal Sarvar Health Spa Hotel of Europa Fit.

Bekijk het aanbod van kuren en wellnesshotels in Balaton ...