Behandelingen met krijt op Rügen

Behandelingen met krijt op Rügen

Rügen is beroemd om zijn stranden, badplaatsen en markante krijtrotsen. Rügen is ongeveer 5 maal zo groot als Texel en al eeuwenlang een populaire vakantiebestemming. Duitse vorsten maar ook Thomas Mann en de Duitse kanselier Bismarck waren fan van dit eiland. De badplaatsen met hun chique hotels herinneren aan deze tijd. Maak een rit met de Rasende Roland, een meer dan 100 jaar oude smalspoorbaan, die je met een snelheid van 30 kilometer per uur naar de verschillende badplaatsen op het eiland brengt. De tocht begint bij het CS van de voormalige residentiestad Putbus, naar het mondaine Binz, door de Granitz bossen met het jachtslot om vervolgens door de badplaatsen Sellin en Baabe te eindigen in Göhren.

Binz, het Nice van Duitsland

Het aan de oostkust gelegen Seebad Binz is de belangrijkste badplaats met een gezellige boulevard met terrassen en rieten strandstoelen op het strand. Binz is gelegen aan de Prorer Wiek, een van de mooiste baaien van de Oostzee.

Binz wordt wel het Nice van Duitsland genoemd met het honderd jaar oude Kurhaus, de vele oude gebouwen en de pier. Vanaf de pier varen excursieboten naar de krijtkust, Kap Arkona of naar de naburige badplaatsen Sellin en Göhren.

Even voorbij Binz staat de voormalige vakantiekolonie Prora, een gigantisch complex aan zee dat door Hitler is aangelegd met als doel ‘een kracht door vreugde – Seebad’. Maar liefst 4,5 kilometer lang en 6 verdiepingen hoog is het een spectaculaire bezienswaardigheid. Een deel is vervallen en een deel heeft een andere bestemming zoals een museum; een architectenbureau uit Rotterdam heeft de opdracht gekregen om dit verder vorm te geven.

Vanaf mei 2013 is in Prora het nieuwe boomtoppenpad open voor het publiek. Een wandeling over dit hooggelegen pad vormt een belevenis voor het hele gezin en is een onderdeel van het natuurcentum. Vanaf het zogenaamde adelaarsnest, een 80 meter hoge uitzichtstoren in de vorm van een reusachtig vogelnest, heb je een schitterend uitzicht op grote delen van Rügen – van de velden met vuurstenen tot de beukenbossen die tot het Werelderfgoed behoren in het Nationale Park Jasmund.

Strand en natuur

Naast de in totaal 60 km fijne zandstranden biedt Rügen meer qua natuur zoals de grote nationale parken van het eiland en de krijtrotsen.  Even wit als de krijtrotsen is ook de de stad Putbus, de oudste badplaats van het eiland, die vooral bekend is vanwege zijn classicistische architectuur. De witte huizen in de klassieke stijl en de weelderige rozenstruiken geven een Italiaanse flair aan deze mooie stad.

Naast Binz zijn andere bekende badplaatsen Ostseebäder Baabe, Kneipp Kuuroord Göhren met twee stranden en Kneipp-tuin en Sellin met historische art-nouveau villa’s en de fotogenieke zeebrug van Sellin met 87 treden.

In de zomermaanden vanaf eind juni tot begin september is er een populair evenement dat jaarlijks meer dan 100.000 toeschouwers trekt: de Störtebeker Festspiele, die worden gehouden in het unieke natuurtheater Ralswiek aan de oever van de Großer Jasmunder Bodden. Tegen deze schilderachtige achtergrond wordt dan gevochten, beroofd, gevierd, geliefd en gelachen.

Seebruecke-Sellin

Wellness op Rügen

Zoals meerdere Duitse eilanden heeft ook Rügen een lange kuurtraditie, waarbij het krijt een van de lokale ingrediënten is. De Original Rügener Heilkreide wordt wel het witte goud genoemd en de werking ervan is heilzaam bij o.a. gewrichts- en huidklachten. Naast krijt worden duindoorn en zeewier toegepast in pakkingen, massages en wisselbaden.

Verblijf in een van de wellnesshotels in Sellin zoals Cliff Rügen met het grootste hotelzwembad van het eiland en wellnesscentrum.

Een heerlijke plek om te verblijven is het rustig en centraal gelegen Parkhotel Rügen met wellnesscentrum. Ook mogelijk om te verblijven met diner in de avond. Meer info ...

Yoga & ... op Rügen

Diverse accommodaties bieden een Yoga retreat in combinatie met andere activiteiten. Zo biedt Strandhotel Baabe Yoga & Zee en Yoga & Wandelen. Ook in Baabe kan je een Yoga & Fietsen arrangement boeken bij Villa Granitz. Voor degenen die vasten willen combineren met Yoga en wandelen is Vju Hotel in Göhren de plek!

Ook Grand Hotel Binz biedt yoga binnen hun activiteitenprogramma.

Grand Hotel Binz ook voor vasten- en ayurvedakuren

Grand Hotel Binz is een 5-sterren hotel aan de boulevard met prachtig uitzicht op de Oostzee. Het hotel is gebouwd in de voor Binz bekende kuurarchitectuur en bestaat uit 4 met elkaar verbonden gebouwen. Het centrum ligt op circa 500 meter. Vanaf 2 overnachtingen inclusief ontbijt, toegang tot het wellnesscentrum en deelname aan het activiteitenprogramma vanaf € 219 p.p. Meer info ...

Het hotel biedt ook diverse ayurveda kuren en vastenprogramma's. Meer info ...


Rügen ligt op circa 700 kilometer van Utrecht en is verbonden met het vasteland via een hoge brug en dijk. De voormalige Hanze-stad Stralsund met het historische centrum dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat,  is de toegangspoort naar Rügen.

  Booking.com 

Reactie plaatsen