Bad Bentheim, wellnessbreak net over de grens

Bad Bentheim, wellnessbreak net over de grens

Net over de grens bij Oldenzaal aan de A1 ligt het bekende kuuroord Bad Bentheim. Met zijn warme zoutwater- en zwavelbronnen heeft dit kuuroord in de loop van zijn geschiedenis niet alleen naam gemaakt als bestemming voor wellness maar ook voor kuren.

Traditie van 300 jaar

Al in 1711 werden de heilzame krachten van het zwavel- en zouthoudende mineraalwater benut. De toenmalige graaf gaf opdracht een gebouw uit zandsteen over de heilzame bron te bouwen en inmiddels is het uitgegroeid tot een imposant complex met vele voorzieningen.

Rond 1900 kwamen de eerste gasten uit Nederland naar Bad Bentheim waaronder ook Koningin-moeder Emma. Zij bezocht, later vergezeld door haar dochter Wilhelmina, jaarlijks de geneeskrachtige bronnen. In de tentoonstellingsruimte van de Burcht ziet u herinneringen aan deze bezoeken.

Mineral Therme Bad Bentheim

bad bentheimOntdek de bijzondere werking van het thermale zoute water van de Mineral Therme. Het zorgt niet alleen voor ontspanning, algemene conditieverbetering maar verbetert ook de doorbloeding, de huidfunkties en verlicht pijnklachten bij reuma, artrose en artritis.

Naast een speciaal therapiebad is er een binnenbad, waar ook aquafitness wordt gegeven, en een groot buitenbad met massagestralen en tegenstroom. Met een temperatuur van 31 graden is het heerlijk warm, ook als het buiten erg koud is.

Binnen de Thermen bevindt zich ook een saunacomplex met zowel binnen- als buitensauna’s waar zeer regelmatig opgietingen plaatsvinden. Speciaal is de Zoutscrub-sessie in de Finse buitensauna en de Crème-aufguss in de rozensauna. Na uw saunagang kunt u ontspannen in de relaxruimte of de Japanse tuin.

Elke maandag is het damesdag in de sauna en elke eerste vrijdag van de maand is er een speciale Aqua Night.

De Bentheimer Mineral Therme heeft 4 Wellness Stars en maakt onderdeel uit van de Fachklinik Bad Bentheim.

Vitaliteitskuren bij de Fachklinik

Als u het Kuurpark oprijdt, ziet u niet alleen het complex van de Mineral Therme maar ook de gebouwen van de Fachklinik, een groot complex met behandelruimtes maar ook zes zogenaamde Bettenhäuser waar de kuurgasten overnachten. De kuurgasten verblijven hier vaak enkele weken en het is dan ook niet verwonderlijk dat ‘Kurschatten’ (kuurliefdes) in Duitsland een begrip is.

De Fachklinik heeft zich met het aanbod van het zoute water, de zwavelbron maar ook de speciale Balneo-fototherapie gespecialiseerd op drie gebieden; reumatologie, orthopedie en dermatologie & allergologie. Doordat er een groot aantal kuurgasten uit Nederland komen, spreken veel medewerkers zoals bij de receptie en behandelaars Nederlands.

Naast kuren die vergoed worden door ziektekostenverzekeraars (o.a. revalidatie na heup/knieoperatie binnen afspraken met het EmV) zijn er een zestal vitaliteitsprogramma’s variërend van een vitaliteitskuur Classic, reuma of huid vitaliteitskuur of een osteoporose diagnoseweek.

Naast de speciale kuren biedt het kuuroord ook wellnessbehandelingen in combinatie met sauna, whirlpool en het warme zouthoudende water van het zwembad.

Ontspannen kan in de thermen maar ook de omgeving van dit oude kasteelstadje biedt vele mogelijkheden.

Burcht Bentheim

Een bezoek aan Bad Bentheim is niet compleet zonder een bezoek aan de Burcht welke sinds vele eeuwen in het bezit is van graven en vorsten. Ook nu nog wordt de burcht bewoond door familie van de vorst zu Bentheim und Steinfurt.

Bezoek de Kruittoren, een van de oudste delen van de burcht, met een 5 meter dikke muur. Als bewijs aan de vijand dat het zinloos was om de burcht aan te vallen, diende de kanonskogel in de buitenzijde van de muur. Via steile trappen kunt u naar de top van de toren waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft over de omgeving.

In de Kronenburg kunt u zien hoe men vroeger op de burcht leefden met o.a. de ridderzaal, eetzaal en slaapkamer. In de tentoonstellingsruimte zijn ook foto’s en voorwerpen te zien uit de tijd dat ‘Tante Emma’ de vorstelijke familie in Bentheim bezocht.

U kunt de burcht zelfstandig bezoeken of tijdens een rondleiding. Bijzonder is de Nachtwachterrondgang in de avond. Deze traditie wordt hier nog levend gehouden met gezang en oude verhalen. Zoals de sage van de graaf en zijn verbond met de duivel. Het Duivelsoor op de rots net buiten de kasteelmuur herinnert hier aan.

In de Burcht worden ook evenementen gehouden en tijdens het eerste weekeinde van mei vindt elk jaar in het kasteelpark een Middeleeuws Ridderspektakel plaats.

Vanaf de burcht heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving met zijn vele fiets- en wandelpaden.

In de Adventsperiode wordt hier ook een Kerstmarkt gehouden! De binnenplaats van de burcht wordt omgetoverd tot een sprookjesachtige omgeving met een kerstmarkt. Meer info via deze link!

Wandelen en fietsen

De omgeving nodigt uit tot wandelen en fietsen en er wordt ook alles aan gedaan om dit mogelijk te maken. Er zijn een tiental fietsroutes uitgezet en ook voor de wandelaars zijn er volop mogelijkheden. In het Bentheimer Woud zijn routes uitgezet waaronder een ontdekkingsroute om de natuur op een bijzondere manier te beleven. Zeker voor kinderen een leuke wandeling.

Met 200 km aan bijzondere routes en goede veilige fietspaden mag Grafschaft Bentheim zich ook weer in 2011 de meest fietsvriendelijke streek van Nedersaksen noemen.

Informatie over fietsen en wandelen is ook te vinden op www.grensbelevenis.nl en www.geheimoverdegrens.nl. Rondom Bad Bentheim vind u ook verschillende golfbanen.

Stad van Zandsteen

Al meer dan 800 jaar wordt het Bentheimer zandsteen in Bentheim gewonnen en verwerkt. Het is een fijnkorrelige steen van mooie kleur en van uitstekende kwaliteit. Niet alleen de Burcht is gebouwd met het Bentheimer zandsteen maar ook dichter bij huis zoals het Paleis op de Dam in Amsterdam en de Martinitoren in Groningen. In het Zandsteenmuseum komt u meer te weten over dit Bentheimer goud of bezoek het openluchtmuseum in de laatste actieve zandsteengroeve Am Romberg.

Omgeving

Bad Bentheim ligt aan de A1, 10 kilometer van de grens van Nederland. Door deze bijzondere ligging is Bad Bentheim een prima uitvalbasis voor uitstapjes naar Twente maar ook Münster en Osnabrück en omgeving. Meer informatie over de omgeving is te vinden op www.grensbelevenis.nl en www.geheimoverdegrens.nl.

Aanbod

Verblijf bijvoorbeeld in Hotel Bad Bentheimer Hof dat zich op circa 500 meter van de Thermen bevindt. Er zijn diverse arrangementen, ook inclusief toegang tot de baden van de Thermen. Arrangementen vanaf € 99 p.p. Meer info/boeken ...

Bekijk de mogelijkheden onderaan deze pagina. Overnachten in een bungalow is ook mogelijk. Vlakbij het centrum vindt u Ferienresort Bad Bentheim met familiebungalows. Meer info …Booking.com