Royan, thalasso met oesters en cognac

Royan, thalasso met oesters en cognac

In Poitou-Charentes ligt de bekende badplaats Royan, een van de grootste badplaatsen aan de Atlantische kust met vijf prachtige stranden, een jacht- en vissershaven. Het is een prima wellnessbestemming met zee, strand, thalasso en heerlijke streekproducten. De streek is bekend om de Cognac maar is ook de grootste schelpdierenkweker van Europa. Leuke uitstapjes kan je maken naar oesterkwekerijen, de stad Cognac met de bekende cognachuizen maar ook Bordeaux. De stad Bordeaux ligt op circa 1,5 uur rijden en het wijngebied van de Médoc ligt aan de overzijde van de Gironde. Met de ferry ben je in ongeveer 30 minuten aan de overkant.

Wellness aan de Franse kust betekent thalassotherapie. Aan de Atlantische kust vind je diverse thalassocentra zoals  Thalazur Royan in Hotel Cordouan. Ervaar hier thalassotherapie tijdens een behandeling of kuur!

Thalasso aan de Atlantische Oceaan

Hotel Cordouan ligt aan de oceaan met uitzicht op karakteristieke oesterhutjes aan de ene kant en een baai met strand aan de andere kant. Vanaf het terras van Restaurant Le Fâ heb je een panoramisch uitzicht op de oceaan en worden heerlijke gerechten geserveerd. Er wordt hier veel gewerkt met vis en schelpdieren en op de menukaart staan ook gerechten die passen binnen een thalassokuur. Een ontspannende plek voor of na een thalassobehandeling en probeer zeker een thalassogerecht. En als Mosselen in Pineau op het menu staan … deze zeker nemen!


Thalazur Royan heeft een aparte ingang maar is ook intern verbonden met het hotel. In het thalassocentrum vind je een mooi thalassobad met verwarmd zeewater en uitzicht op zee. Geniet van het warme zeewater terwijl je ontspant in de jacuzzi of je laat masseren door de verschillende waterjets. Naast zwemmen kan je fietsen op een van de aquabikes en meedoen met een aquagym-les zoals Aqua Forme, Aque Sculpt of Aqua Punch. Op het wekelijks sportprogramma vind je verder o.a. yoga, qi gong, pilates en stretching. Deze lessen worden gegeven in het fitnesscentrum waar je ook gebruik kunt maken van de cardio-apparatuur.

Geniet van een behandeling in een van de vele behandelkamers. Deze zijn ingedeeld in verschillende secties. Espace Cordouan is de plek voor de ‘water’-behandelingen met o.a. hydromassagebad, aquajet en de douche sous marin. Bij deze behandeling word je door een hydrotherapeut gemasseerd met een massagestraal waarbij je beiden in het water bent. Een bijzondere ervaring en verlicht bij spier/gewrichtspijn, artrose, artritis maar ook cellulitis.

Bij Espace du Fa zijn de pakkingen met modder of algen en verder zijn in dit deel van het thalassocentrum ook de sauna en hammam. Massages, lichaams- en gelaatsbehandelingen vind je bij het Espace Beauté waar gewerkt wordt met de producten en rituelen van Thalgo en Payot. Er is een ruime keuze aan behandelingen, ontspannend maar ook bijvoorbeeld gericht op anti-aging, versteviging en silhouette-verbetering. De aangeboden massages komen uit de hele wereld; van ayurveda en balinees tot thais en shiatsu.

Regelmatig zijn er nieuwe behandelingen. In 2017 de Massage du Visage  aux 42 Mouvements van Payot en de signature behandeling Coaching Silhouette van Thalgo, voor haar en hem! Nieuw is ook de Cryotherapie; deze behandeling waarbij je gedurende enkele minuten extreme koude ervaart in een cabine wordt ook in ons land steeds populairder.

Tussen de behandelingen kan je heerlijk ontspannen in de relaxruimte of op het terras met uitzicht op de oceaan.

Het is mogelijk om Thalazur te bezoeken met of zonder behandeling maar een behandeling is zeker aan te raden voor een bijzondere ervaring. Er zijn leuke arrangementen voor een halve dag, dag of weekend; ook in combinatie met Restaurant Le Fâ. Naast de behandelingen à la carte zijn er speciale kuren. Zo zijn er 3-daagse kuren met 9 behandelingen waaronder Zen, Man, Moeder & Kind en Silhouette. Onder medische begeleiding zijn de 6-daagse kuren waaronder anti-stress, anti-aging, silhouette/body sculpting, Bien-Être en een kuur op maat. De kuren zijn inclusief verblijf in een van de in 2016 gerenoveerde kamers met balkon.

Royan, gezellige badplaats met opvallende architectuur

Royan heeft een bijzondere geschiedenis. Net voor het einde van de tweede wereldoorlog werd Royan zwaar gebombardeerd en voor 80 pro cent vernietigd. Dit verklaart dat je naast villa’s uit de Belle Epoque gebouwen in de architectuur van de jaren 50 ziet. In die jaren waren met name Braziliaanse architecten populair en zij speelden een belangrijke rol bij de opbouw van Royan. Je ziet veel gebouwen met balkons en kleine details in de gevels. De kerk Notre Dame was ook geheel gebombardeerd en bij de herbouw werd er voor gekozen om deze in de stijl van die tijd geheel in beton te herbouwen. Eerlijk gezegd vergde het me wel even moeite om het mooi te vinden maar binnen zorgt de lichtinval voor een bijzondere sfeer. Dezelfde architect is verantwoordelijk voor de overdekte markt; ook geheel in beton maar naar mijn smaak beter gelukt.

Vanaf de markt loop je door een winkelstraat over de boulevard naar de overdekte promenade met winkeltjes, gezellige restaurantjes en de nostalgische draaimolen op de kade.

Producten uit de streek

Heerlijk eten kan je bijna overal maar zeker in Poitou-Charentes. Van een bezoek aan de overdekte markt in Royan ga je watertanden. Het is een van de mooiste overdekte markten en trekt bezoekers uit de gehele regio. Heerlijk fruit, kazen en uiteraard allerlei soorten schelpdieren. De streek is namelijk de grootste schelpdierenkweker van Europa en de markt biedt een ruime keuze waaronder de wereldberoemde oesters van Marennes-Olèron.

Overal aan de kust zie je de oesterhuisjes en een bezoek aan het Cité de l’Huître bij Marennes is een aanrader! Naast de oesters zijn Cognac en Pineau des Charentes typische streekproducten. De stad Cognac ligt op ongeveer 1 uur rijden maar overal in de streek zie je borden van kleinere producenten. De bekende cognachuizen die voornamelijk in Cognac zijn gevestigd, hebben speciale tours maar ook de kleinere producenten verwelkomen je graag om je in te wijden in de kunst van het distilleerproces en de tradities. Tijdens een proeverij ervaar je de passie van de cognacboer voor zijn product. Lees meer over de stad Cognac en het bezoeken van de cognachuizen …

Wijnen uit de Charente en Bordeaux

In de wijngaarden van de Charente worden verschillende druivensoorten aangeplant waarvan ugni blanc,voor de productie van cognac, de belangrijkste is. Daarnaast ook druiven voor witte en rode wijn zoals sauvignon blanc, merlot en cabernet sauvignon. Je kan hier gedurende de gehele maaltijd producten uit de regio drinken! Een gekoelde Pineau des Charentes als aperitief, witte, rosé of rode wijn bij de gerechten en een cognac als digestief.

Je kan niet alleen de wijngaarden in de Charente bezoeken maar ook die in de Bordeaux. Het bekende wijngebied  Médoc is door de ferry van Royan naar Le-Verdon-sur-Mer vrijwel om de hoek. De stad Bordeaux met het Cité du Vin ligt op circa 1,5 uur rijden.Booking.com

Reactie plaatsen