Ontdek de Vulkaaneifel

Ontdek de Vulkaaneifel

Ontdek de oorspronkelijke levenskracht van de aarde tijdens uw verblijf in de Vulkaaneifel. Een prachtig gebied met schitterende natuur en de karakteristieke maren. Heerlijk bewegen in de natuur, of dit nu wandelen, fietsen of bij sneeuw wintersporten is, het hoort bij een wellnessvakantie. Even je hoofd leeg maken en genieten van de natuur.

In 1992 is door de Amerikaanse wetenschapper Wilbert Gessler vastgesteld dat een landschap een therapeutische waarde kan bieden als het een combinatie biedt van schilderachtige coulissen met gezondheidsbevorderende mogelijkheden. Het prachtige landschap van de Vulkaaneifel is als een natuurlijke therapeut en vormt samen met de kuur- en wellnessmogelijkheden het aanbod van Gesundland Vulkaaneifel.

In het gebied van de Vulkaaneifel vindt u een aantal kuuroorden met als belangrijkste

Bad Bertrich met de enige glauberzoutthermen van Duitsland

Het thermaalwater in Bad Bertrich komt met een temperatuur van 32°C vanuit een diepte van meer dan 2000 meter aan de oppervlakte. Volgezogen met warmte en mineralen is het de enige glauberzoutbron van Duitsland. Dit thermale water behoort mede dankzij de natuurlijke warmte tot de beste behandelingsmiddelen van de passieve en actieve bewegingstherapie ooit; een genezende kracht die de Romeinen al op prijs wisten te stellen. Het heilzame water wordt gebruikt in de nieuwe Vulkaneifeltherme maar wordt ook toegepast als drinkkuur.

Bad Bertrich is idyllisch gelegen in het Üßbachdal en vanaf de thermen is er een schitterend uitzicht op het stadje en de heuvels van de Eifel. Dit uitzicht en de faciliteiten maken de thermen tot dé plek om te ontspannen. Zwemmen in het thermale water dat ook nog eens goed voor je gezondheid is, een ontspannende saunagang of een heerlijke behandeling in het wellnesscentrum. Lees meer over Bad Bertrich …

Daun in het gebied van de Maren

In de Vulkaaneifel zijn vele bronnen waaronder vele met een hoge concentratie aan magnesium dat onmisbaar is voor onze gezondheid. In het kuurpark van Daun kunt u het water van de magnesiumbron drinken (neem en bekertje mee) en wordt de Dauner Sprudel, een van de vele mineraalwaters uit de Eifel, gewonnen. In de omgeving van Daun zijn een drietal bekende maren met de Schalkenmehrener Maar als grootste. Deze maren worden wel de ‘ogen van de Eifel’ genoemd. Maren danken hun ronde vorm aan het ontploffen van de waterdamp die ontstond toen gloeiende magma in de buurt van de aardoppervlakte in contact kwam met water. Er zijn maren met en zonder water.

Daun en het verderop gelegen Manderscheid zijn beide erkende lucht- en Kneippkuuroorden.

Bewegen, het medicijn zonder bijwerkingen

Bewegen kan in de Vulkaaneifel op vele manieren en niveaus. Zo is de Eifelsteig een belangrijke wandelroute van Aken naar Trier; enkele etappes zoals tussen Daun en Manderscheid en naar de Abdij van Himmerod gaan door het gebied van de Vulkaaneifel. Naast deze Eifelsteig zijn er wandelpaden rondom het thema maren en kraters, zoals het Vulcano-pad rond Schalkenmehren en het Maren-pad, een wandeling van 2 dagen.

Ten zuiden van de Vulkaaneifel ligt de Moezel en elk jaar eind augustus, wordt de Maare Moezel Loop georganiseerd met als onderdeel de Gesundland Strecke. Deze etappe is circa 7 kilometer lang en geschikt voor iedereen, jong en oud. Onderweg zijn speciale highlights zoals in Ellscheid een leemvoetenbad en de mogelijkheid voor een check van de aderen door de experts van de Capio Mosel-Eifel-Klinik.

Ook de nordic-walkers komen in dit gebied aan hun trekken. In de omgeving van Daun is een parcours van meer dan 200 kilometer voor nordic walking uitgezet en ook voor fietsers en mountainbikers zijn er speciale routes. Bij sneeuw is in het gebied wintersport mogelijk; op de Mäuseberg tussen de Dauner Maren en in de buurt van Daun-Waldkönigener zijn drie langlaufloipes.

Burchten, kloosters en abdijen

De Vulkaaneifel staat bekend om de natuur én de kloosters en burchten waar regelmatig middeleeuwse festivals georganiseerd worden.

Gelegen aan het riviertje de Salm ligt de Abdij van Himmerod. Circa 50 producten waaronder honing, kaasspecialiteiten en likeur worden hier zelf gemaakt en verkocht in de kloosterladen. In het gasthuis kunt u de regionale specialiteiten proeven zoals de forel maar ook het Himmeroder abdijbier. Meditatief is een verblijf in een van de gastenkamers in de abdij en de meditatieve wandelweg ‘de schepping behouden’ die voert van de abdij langs de Salm naar Hotel Molitors Mühle. In de zomer heeft u de keuze uit het wandelpad of het blotevoetenpad.

Aanbod

De Vulkaaneifel ligt op ca. 330-350 km van Utrecht. Als u met de auto gaat naar Duitsland zijn bij winterse omstandigheden autobanden verplicht. Men hanteert zelf de regel ‘von Oktober bis Ostern’.

Verblijf bijvoorbeeld in Waldhotel Kurfürst in Kaisersesch aan de rand van de bossen. Drie wandelroutes en een fietsroute starten vlakbij het hotel en ook een bezoek aan de Moezel is mogelijk. Het hotel heeft een wellnesscentrum met sauna’s, relaxruimte en belevenisdouches. Tevens zijn er mogelijkheden voor behandelingen, ook in een privé spa met bad en massagetafel.

Liever geen hotel? Sporthotel en Resort Grafenwald is een ruim opgezet 4-sterren vakantiecomplex waar je logeert in traditionele zwart-witte bungalows of appartementen. Ook hier is een binnenbad met sauna, stoombad en behandelingen.

Lindner Vakantiepark ligt in de Hocheifel vlakbij de  Nürburgring en biedt luxe bungalows en uitgebreid wellnesscentrum. Meer info ...Booking.com

Reactie plaatsen