De Allgäu in het zuiden van Duitsland

De Allgäu in het zuiden van Duitsland

In Beieren ligt de prachtige regio Allgäu. Deze zonovergoten regio is een kleurrijk paradijs van pure ontspanning met zacht glooiende uitlopers van de Alpen, kristalheldere meren, groene weiden en bergtoppen. Een heerlijke regio voor een wellnessbreak voor lichaam en geest. Geen wonder dat koning Ludwig II de Allgäu koos om zijn droom van een utopische wereld te realiseren en zijn sprookje te bouwen, het kasteel van Neuschwanstein. Culturele hoogtepunten zijn verder de benedictijnenabdij in Ottobeuren, een van de meest opmerkelijke barokke gebouwen in heel Europa, en de Romeinse overblijfselen in Kempten en een reeks prachtige stadhuizen in voormalige keizerlijke steden.

Maar de Allgäu is niet alleen voor degenen die willen rusten en ontspannen; het is ook een absoluut paradijs voor iedereen die op zoek is naar een actieve vakantie. Of dit nu wandelen, fietsen, watersporten of skiën is.

In de Allgäu liggen verschillende kuuroorden met als een van de bekendste het Kneipp-kuuroord Bad Wörishofen, Oberstaufen en Bad Hindelang. Verblijf in een van de wellnesshotels of vakantiepark Center Parcs in de Allgäu voor een ontspannende vakantie!

Bad Wörishofen, Kneipp kuuroord

Bad Wörishofen is de plek waar Sebastian Kneipp 120 jaar geleden zijn kuur populair maakte. Het is alles Kneipp wat hier de klok slaat. In het Kneipp Museum kom je alles te weten over de vijf zuilen en in de drie kruidentuinen vindt u alles uit de huisapotheek van Kneipp. Beweging is een belangrijk onderdeel en het Kneipp-bospad en de ruim 250 kilometer aan fiets- en wandelpaden bieden dit volop. Gebruik ook een van de vele Kneipp-bekkens en breng een bezoek aan de Therme Bad Wörishofen. Deze tropische oase van 5.000 m² onder een glazen koepel biedt acht verschillende zwembaden met water dat rijk is aan zwavel, jodium en zout ter verlichting van chronische gewrichtspijn en stoornissen in de bloedsomloop. Verder is er een Kneipp-parcours en saunalandschap van 2.000 m² met  stoombaden en sauna’s.

Verblijf hier in een van de heerlijke wellnesshotels zoals Golf & Spa Hotel Tanneck, gelegen in een mooie groene omgeving aan de rand van het kuuroord. Kom tot rust in het wellnesscentrum met o.a. een Kneipp-afdeling en een activiteitenprogramma. In het historisch centrum van Bad Wörishofen ligt het Sebastianeum. Dit resort dat gesticht is door Sebastian Kneipp, biedt o.a. een KneippSPA met overdekt zwembad, wintertuin, bubbelbad en Kneipp-saunalandschap met Finse, rode licht- en biosauna, ijsfontein en ontspanningsruimte. Je vindt hier ook een moderne therapie en Kneipp-badafdeling met medisch team voor interne geneeskunde, natuurgeneeskunde, chiropractie, sportgeneeskunde en acupunctuur. Geniet ook van het zonneterras en park met 5-zuilentuin en Aziatische meditatietuin. De hotels bieden verschillende Kneipp-kuren. Meer info …

Schwäbische Bäderstrasse

Deze route verbindt 9 kuuroorden van Bad Wörishofen naar Überlingen aan de Bodensee. Komend vanuit Bad Wörishofen is het eerstvolgend kuuroord Bad Grönenbach en vervolgens Bad Waldsee en Bad Wurzach die op 10 kilometer afstand van elkaar liggen. Ook hier vele wellness- en kuurmogelijkheden.

Bad Wurzach –  modder en thermaal water

Vlakbij Bad Waldsee ligt Bad Wurzach, de oudste modderkuurbadplaats van Württemberg met  ruim 75 jaar ervaring in moddertherapie. Met de modder uit de omliggende moerassen worden de meest uiteenlopende klachten met succes behandeld. Bad Wurzach is ook een van de jongste warmwaterbadplaatsen van het land. Het circa 12.000 jaar oude fluoridehoudende natrium-hydrogeencarbonaat-water wordt sinds eind 1996 therapeutisch ingezet in de moderne warmwaterbaden van het Vitalium.

Op een oppervlakte van 3200 m² biedt het Vitalium een thermaalbad met binnen- en buitenbad,een saunalandschap en een wellnesscentrum met een ruime keuze aan massages en baden.

Bad Waldsee – modder, thermaalwater en Kneipp

Bad Waldsee met haar historische centrum is idyllisch gelegen tussen twee meren. Het is niet alleen een geneeskrachtige modderbadplaats en Kneipp-kuuroord van de premium klasse maar biedt ook twee thermaalbaden. In deze thermen kunt u o.a. modderbaden en -pakkingen en behandelingen volgens Kneipp ervaren. De Waldsee Therme is een modern thermaalbad waarvan de bassins gevoed worden met fluoride- en zwavelhoudend bronwater vanuit de warmste bron van Oberschwaben met een temperatuur van bijna 65 °C. Hier vindt u vier binnen- en twee buitenbaden met whirlpools, massagedouches, tegenstroom etc. Regelmatig wordt er aquagym en aquabiking gegeven.

Voor degenen die liever baantjes willen trekken is het Thermalbad in het Maximilianbad geschikt. Een spiegel boven het 25 meter lange bad vergemakkelijkt het rugzwemmen dat orthopedisch gezien de aanbeveling verdient.

Overnachten in Bad Waldsee en omgeving …

Center Parcs Allgäu

Tussen Bad  Wurzach en Oberstaufen is eind 2018 Center Parcs Allgäu geopend. Met tropisch zwemparadijs Aqua Mundo, een aparte Spa & Country Club met de Deep Nature Spa en een overweldigend aanbod aan activiteiten voor iedere leeftijd. Aqua Balneo is de plek om te ontspannen met verschillende sauna’s, binnen- en buitenbaden, zoutcabine, stoombad, bubbelbaden en nog zoveel meer. Binnen in de tropische Market Dome vind je goede restaurants en leuke winkeltjes. Meer info/boeken …

Oberstaufen, het Schroth-kuuroord

In het zuiden van de Allgäu, in het Alpenvoorland, ligt Oberstaufen. Als enige in Duitsland mag dit klimaatkuuroord het predicaat Schroth SPA voeren en het is wereldberoemd vanwege deze Schroth-kuur. De kuur werkt preventief maar heeft ook een geneeskrachtige werking. Zo geeft de kuur verlichting bij diverse aandoeningen zoals problemen met de stofwisseling, hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk), reuma, jicht en chronische ontstekingen. De Schroth-kuur zorgt daarnaast ook voor gewichtsafname en ontslakking of detox van het lichaam. Verblijf in een van de wellnesshotels die dit gezellige dorp rijk is. Bijvoorbeeld Königshof Hotel Resort of Lindner Parkhotel & Spa. Zij bieden ook speciale (Schroth-)kuren/arrangementen. Meer info/boeken …

Bad Hindelang, klimaatkuuroord & Kneipp

Bad Hindelang heeft veel te bieden op het gebied van wellness. Het is niet alleen een klimaatkuuroord, houder van het predicaat allergievriendelijke toeristische bestemming, bezitter van de hoogst gelegen zwavelbron maar ook een Premium-Class Kneipp Kuuroord.

Bad Hindelang in de Beierse Alpen is een bestemming voor alle jaargetijden. In de winter liggen de skipistes op een hoogte van meer dan 1000 meter; sneeuw is hier dus gegarandeerd. Voor de langlaufers biedt Bad Hindelang prachtige faciliteiten met 110 kilometer aan langlaufloipen, tot in het naburige Oostenrijk. De hoge bergen van Bad Hindelang nodigen niet alleen uit tot wintersporten maar ook tot wandelen.Bad Hindelang is een van de weinige hoogalpine vakantieoorden van Beieren met een uitstekende luchtkwaliteit. De luchtuitwisseling tussen bergen en dalen, bekend als de Hindelanger ‘klimaatschommel’, verfrist op hete zomerdagen en zorgt voor een verkwikkende nachtrust.

Als houder van het Premium-Klasse certificaat van het Heilklimatischen Kurort label is er extra aandacht voor de natuur. In de stille, autoloze Hindelanger zijdalen groeien zeldzame bloemen en leven adelaars, gemzen en marmotten.

Allergie-vriendelijk
Bad Hindelang is houder van het certificaat allergie-vriendelijk. Dit certificaat van het European Centre for Allergy Research Foundation wordt toegekend als er speciale aandacht en aanbod in hotels, restaurants en supermarkten is voor mensen met een allergie. Meer dan 80 bedrijven in Bad Hindelang bieden dit allergievriendelijk aanbod waaronder Panormahotel Oberjoch, Berg- und Aktivhotel Edelsberg en Hotel Prinz-Luitpold-Bad.

Bad Hindelang bestaat uit een zestal dorpen en de dorpen Oberjoch en Unterjoch zijn extreem pollenarm. De Alpen-allergiepolikliniek in Oberjoch is uniek voor heel Duitsland. Zij bieden o.a. een gezondheidscheck voor degenen met allergie en astma. Het VVV kan hierin bemiddelen.

Zwavelbron en Kneipp Kuuroord
De hoogstgelegen zwavelbron van Duitsland vindt u bij Hotel Prinz-Luitpold-Bad. Al in de 17e eeuw kwamen de dorpelingen naar deze bron om hun klachten te verlichten. De spa van het hotel biedt behandelingen en faciliteiten die ontspanning bieden maar ook heilzaam zijn bij reuma en artrose. Zo vindt u naast een gewoon zwembad ook een bad dat gevuld is met het zwavelhoudende water uit de nabijgelegen bron. De zwavelbron en turfmodder vormen de basis van vele behandelingen zoals de modderbaden. Het hotel is lid van Wellvital in Bayern.

In Duitsland zijn circa 60 Kneipp Kuuroorden waarvan een tiental het predicaat Premium-Class verdienen. Bad Hindelang is hier een van dankzij de specialistische kliniek, de Kneipp-faciliteiten (zoals het blotevoetenpad en arm/voetenbaden) en de luxe gekwalificeerde wellnesshotels die behandelingen bieden volgens de beproefde Kneipp-therapie.

Allgäuer traditie
De zes dorpen die Bad Hindelang vormen, hebben hun eigen dorpsgezicht bewaard. Met de karakteristieke Allgäuer boerderijen, bloeiende boerentuinen en bijzondere kerken en kapellen. De traditie van klederdracht, dans, oude ambachten en Alphoornblazers wordt hier nog met verve in stand gehouden.

Omgeving
Bad Hindelang ligt op 800 kilometer van Utrecht in de Duitse deelstaat Beieren, vlakbij de grens met Oostenrijk. In de omgeving vindt u beroemde bezienswaardigheden als Kasteel Neuschwanstein en het prachtige natuurgebied van de Bodensee. De hoofdstad van Beieren, München, is niet ver van Bad Hindelang.

Overnachten in Bad Hindelang …

 

Reactie plaatsen