Bad Neuenahr, wellness & wijn

Bad Neuenahr, wellness & wijn

Op nog geen 3 uur rijden van Utrecht ligt Bad Neuenahr aan de Ahr. Meer dan 1.450 zonuren per jaar en een geringe hoeveelheid regen zorgen voor een mild klimaat en maakt dit kuuroord  een heerlijke bestemming voor wellness én wijn gedurende alle jaargetijden.

Met het prachtige badhuis, de vele parken waaronder het kuurpark, de patriciërshuizen en een romantische ligging aan de Ahr is Bad Neuenahr een charmant kuuroord. Samen met het naastgelegen wijndorp Ahrweiler vorm het een gemeente. Wandel langs de Ahr naar dit wijndorp, een wandeling van ca. 3 kwartier, of neem de toeristische Ahr Express.

Het thermale water van Bad Neuenahr is vooral door de Apollinarisbron wereldberoemd. De bronnen gelden als ‘alkalische thermen’, die slechts op zeer weinig plaatsen in Europa voorkomen en het sterk koolzuurhoudende water is uitermate geschikt voor zowel een drink- als badkuur.

De heilzame bronnen worden gekenmerkt door drie bijzondere eigenschappen: een natuurlijke warmte van 34 tot 41 °C, het natrium-magnesium-hydrogeencarbonaathoudende bronwater en het bijzonder hoge koolzuurgehalte. Het thermale water stimuleert de doorbloeding en stofwisseling en ontspant spieren en gewrichten.

In het kuurpark spuit der Grosse Sprudel op gezette tijden en een bekertje thermaal water tappen kan o.a. in het Ahr Resort. Baden in het thermale water kan in de Ahr Thermen en het zwembad van het Steigenberger Hotel.

Met de Ahr Thermen en het historische badhuis biedt het Ahr Resort alles onder een dak; thermen, sauna’s, beautycentrum, medical fitnesscentrum, Iyengar Yoga studio, restaurants en boetieks. TÜV Rheinland biedt binnen het centrum gezondheidsmanagement; als preventie maar ook bij burnout.

Er is een uitgebreid aanbod aan behandelingen; beautybehandelingen, massages maar ook fysiotherapie, ayurveda, Kneipp en medical wellness behandelingen. Speciaal voor het Ahr Resort zijn Kruidenfango-behandelingen ontwikkeld met producten uit de regio; met natuurlijke fango, heilzame kruiden en het thermale water. Ook de natuurlijke heilzame werking van druiven kan je hier ervaren tijdens vinotherapiebehandelingen.

Ervaar het heilzame thermale water in de Ahr Thermen met binnen- en buitenbaden en whirlpools. Ontspannend, goed voor spieren en gewrichten en een stimulans voor de stofwisseling. In een van de baden wordt regelmatig aquagym gegeven en in het saunalandschap zijn er speciale ceremonieën van ca. 1,5 uur. Van anti-stress tot fango en Eifel-berken.   

Het Ahrdal is bekend om de rode wijnen en Ahrweiler dat samen met het kuuroord Bad Neuenahr een gemeente vormt, staat bekend als metropool van de rode wijn. De Ahr is een romantisch slingerende rivier met bizarre rotsformaties, ruïnes, idyllische kastelen en pittoreske wijnterrassen. Vooral ten noorden van de Ahr wordt wijnbouw bedreven en de Rotweinwanderweg voert langs de schilderachtige wijndorpen zoals Mayschoss, Dernau, Rech, Marienthal en Walporzheim.

Deze wandelroute van ca. 35 km lengte gaat langs de pittoreske wijndorpen in dit bekende rodewijngebied tussen Altenahr naar Bad Bodendorf. Stop voor een heerlijk glas wijn bij een van de wijnkelders of wijnstuben langs deze route. Bijvoorbeeld bij Försters Wein-Terrassen in Walporzheim, gelegen tussen de wijngaarden en met een bouwstijl geïnspireerd door Gaudi.

Tussen Ahrweiler en Walporzheim onder Hotel Hohenzollern ligt het Weinbaulehrpfad. Langs dit 4 km lange leerpad staan 31 informatieborden met wetenswaardigheden over de wijnbouw in het Ahrdal.

Aan de Rotweinwanderweg bij Ahrweiler ligt de voormalige bunker voor de overheid dat nu deels is ingericht als museum. Met een lengte van drie kilometer en inclusief de zijgangen maar liefst 17 km aan gangen is deze bunker zonder twijfel imposant te noemen. Gebouwd ten tijde van de koude oorlog was het plan dat de Duitse regering met medewerkers (in totaal ca. 3000 mensen) hier gedurende 1 maand kon overleven. Met o.a. eigen watervoorziening, ziekenhuis, tandarts, desinfecteersluizen, slaapzalen, bioscopen en opnamestudio. Vanaf de jaren 60 tot aan de val van de Muur in 1989 werden hier  elke twee jaar oefenweken gehouden. Decennialang is deze bunker geheim gebleven. Onbegrijpelijk als je alleen al aan de bouw denkt; al kwamen de tongen van de bouwvakkers in die tijd wel los bij een glas wijn.

Tijdens de rondleiding van 1,5 uur werp je een blik in deze geheime wereld. Het is 12 graden dus zorg wel voor warme kleding.

Je vraagt je af hoe het was om hier te leven tijdens de oefenweken en datzelfde vraag je je af bij de Roemer Villa, op circa 500 meter van de bunker. Tijdens de aanleg van de hoofdweg werden hier overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden. 

Deze archeologische vondst bleek te bestaan uit verschillende gebouwen. Een groot landhuis met een uitgebreid badhuis uit de 2e eeuw met daaronder resten van een huis uit de 1e eeuw. In de 4e eeuw was het landhuis in gebruik als hospitium en later die eeuw als metaalsmelterij. Tijdens de restauratie kwam onder meer de vloerverwarming naar boven; nauwelijks beschadigd en het kan waarschijnlijk nog worden gebruikt. Het is een van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd ten noorden van de Alpen en de Roemervilla geeft een kijkje in de Romeinse levenswijze en cultuur.

Ter bescherming liggen deze archeologische opgravingen onder een gebouw van glas en hout.

Tijdens de maanden september en oktober is er vrijwel elk weekend wel ergens een wijnfeest in de wijndorpen in het Ahrdal. Zo  wordt het Winzerfest gevierd in de historische binnenstad van Ahrweiler het eerste weekend van september en een weekend later de Weinmarkt. Tijdens het Pinksterweekend is het Weinmarkt der Ahr met een keuze uit meer dan 200 wijnen van wijnboeren uit Altenahr tot aan Heppingen. Zoals het een kuuroord betaamd zijn er vele evenementen en lezingen in Bad Neuenahr. 

Het Ahr-dal is een dichtbij bestemming voor een wellnessbreak, eventueel in combinatie met een bezoek aan een wijnboer, wijnwandeling of proeverij.Booking.com