Aix-les-Bains en Brides-les-Bains in de Franse Alpen

Aix-les-Bains en Brides-les-Bains in de Franse Alpen

In het noord-oosten van de Franse Alpen ligt de regio Savoie Mont Blanc. Met landschappen variërend van wijngaarden tot gletsjers, de vier grootste natuurlijke meren van Frankrijk, charmante dorpjes en steden met een rijk historische verleden is deze regio een bestemming die niet alleen geliefd is onder natuur- en cultuurliefhebbers maar ook sportievelingen en wellnessliefhebbers. In deze regio ligt namelijk een groots wintersportgebied, het grootste fietsgebied ter wereld de Maurienne en de gerenommeerde kuuroorden Aix-les-Bains en Brides-les-Bains.

Aix-les-Bains, ‘Klein Nice’ aan het Lac du Bourget

Gelegen aan het grootste natuurlijke meer van Frankrijk ligt Aix-les-Bains. Door het aangename klimaat groeien hier bananenstruiken en andere exotische planten volop en heeft Aix-les-Bains de bijnaam ‘Klein Nice’ gekregen.

Het waren ook hier de Romeinen die de thermale bronnen van Aix-les-Bains ontdekten en de eerste baden bouwden in de eerste eeuw voor Christus. Tijdens de wandeling ‘Fil de l’eau’ bezoekt u de ruïnes van de baden maar ook diverse gebouwen uit de Belle Epoque. Vanaf het midden van de 19e eeuw was Aix dé place-to-be voor de high society uit de gehele wereld en gebouwen zoals het casino en diverse paleizen herinneren aan deze bloeiperiode.

Thermes Chevalley en Thermes de Marlioz voor health & wellness

Met meer dan 30.000 kuurgasten per jaar is Aix-les-Bains het derde kuuroord van Frankrijk. Met twee thermale baden en een 40-tal kuurartsen heeft Aix het predicaat Healthy City van de WHO verkregen. Het thermale water uit de bronnen van Aix is zowel extreem puur als van nature warm; het bevat zwavel, calcium en is rijk aan sporenelementen. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn bewezen door diverse wetenschappelijke onderzoeken en de effectiviteit als hydrotherapie bij reuma is erkend door o.a. experts van de Franse reumavereniging. Door de anti-bacteriële, anti-allergische eigenschappen van het water is het water ook heilzaam bij problemen aan de luchtwegen.

In 2000 is het Thermes Chevalley geopend, een modern complex dat gespecialiseerd is in reumabehandelingen. U vindt hier binnen- en buitenbaden met tegenstroom, jetdouches en whirlpools maar ook sauna’s, hamams en een relax- en fitnessruimte. In het Wellbeing Center wordt een compleet pakken van behandelingen aangeboden waarbij gebruik gemaakt wordt van het thermale water; niet alleen kuurbehandelingen maar ook ontspannende wellnessbehandelingen.

Het tweede centrum, de Thermes de Marlioz is onderdeel van het Mercure Domaine de Marlioz en is gespecialiseerd in behandelingen bij ademhalingsproblemen.

Watersport & wintersport & wijn

Het Lac du Bourget biedt prima mogelijkheden voor watersporters; niet voor niets is Aix opgenomen in de lijst van France Station Nautique. Het meer is prachtig en ongerept en er zijn vele initiatieven om dit zo te behouden voor de volgende generaties.

Fietsen en wandelen kan in het natuurpark van Bauges. Aix-les-Bains ligt aan de voet van de 1550 meter hoge Mont Revard, onderdeel van dit natuurpark. Op de heuvels van dit natuurpark liggen ook diverse wijngaarden en een van de Savoie wijnroutes gaat door dit gebied.

Het gebied van de Savoie Mont Blanc heeft ruim 100 wintersportstations met internationale allure zoals Chamonix, La Plagne en Les Arcs. Vanuit Aix gaan shuttlebussen naar de dichtstbijzijnde wintersportregio, de Savoie Grand Revard in het natuurpark van Bauges en die bestaat uit de dorpen Le Revard, La Féclaz en St. François de Sales.

Even verderop gelegen aan de voet van de 3 Vallées, een van de beste wintersportgebieden ter wereld, ligt het kuuroord Brides-les-Bains, wereldleider op het gebied van afslankkuren.

Grand Spa des Alpes in Brides-les-Bains

Brides-les-Bains is een middelgroot traditioneel bergdorp met een directe verbinding naar het skigebied van Méribel. Wellness & Wintersport gaan hier prima samen.

Het water van de twee bronnen in Brides-les-Bains heeft speciale afvoerende en afslankende eigenschappen. Niet verwonderlijk is dan ook dat de Grand Spa des Alpes zich heeft gespecialiseerd in afslankprogramma’s. Het thermale water wordt gebruikt als drinkkuur en in behandelingen zoals pakkingen, hydromassagebaden en aquajets. Persoonlijk dieetadvies wordt aangeboden en regelmatig zijn er kookworkshops en demonstraties. In de Spa vindt u ook een fitnessruimte, met groepslessen, en een saunagebied met o.a. sauna, hamam, stoombad en jacuzzi’s.

Aix-les-Bains ligt op ca. 970 km van Utrecht en Brides-les-Bains ca. 100 km verder.

Accommodaties

In Aix-les-BainsBooking.com

in Brides-les-Bains


Booking.com